De moderne werkplek is flexibel. Medewerkers binnen een organisatie moeten op elke fysieke werkplek toegang hebben tot hun (online) werkomgeving. De telefoon is een belangrijk onderdeel van de werkplek. Met de Flexplek functionaliteit wordt het telefoontoestel volledig onderdeel van de flexibele werkplek.

Gebruikers van de Flexplek functionaliteit kunnen zich aanmelden met hun eigen extensie (verkorte interne nummer) en een pincode op alle toestellen die als Flexplek host zijn ingericht. Daarna is de persoonlijke configuratie van de gebruiker geladen, inclusief het eigen telefoonnummer en de persoonlijke instellingen.

De gebruiker meldt zich af op het moment dat men de werkplek verlaat. Indien de gebruiker zich vergeet af te melden meldt het toestel zichzelf automatisch af na verloop van een instelbare tijd.

Zelfs als er niemand is aangemeld op het toestel, kan het toestel gebruikt worden om het alarmnummer 112 te bellen, en/of de voice portal te bereiken (afhankelijk van de gekozen instellingen).