KPN kiest ‘Westerse leverancier’ voor aanleg 5G

rondekruijffUncategorized

KPN gaat een ‘Westerse leverancier’ kiezen voor de bouw van het nieuwe mobiele core-netwerk voor 5G. Dit meldt de operator in een persbericht. KPN kiest dus bewust niet voor het omstreden Huawei. “Bij de modernisering van het mobiele netwerk naar een 5G-netwerk houdt KPN rekening met de veranderende inzichten ten aanzien van de bescherming van vitale infrastructuur en de mogelijke invloed hiervan op het toekomstige Nederlandse beleid”, aldus de operator.

Enige tijd geleden is een politieke en maatschappelijke discussie losgebarsten over het Chinese Huawei als leverancier van mobiele 5G-netwerken. De drie mobiele operators in Nederland werken inmiddels aan de voorbereidingen voor de uitrol van 5G in Nederland en zo ook KPN. Die heeft nu dus ‘overeenkomstig zijn multivendor beleid in deze context’ besloten het security-beleid voor vaste en mobiele netwerkleveranciers verder aan te scherpen.

KPN 5GCore- en radionetwerk

Voor de modernisering van het mobiele netwerk naar 5G vernieuwt KPN zowel het mobiele core-netwerk, dat volgens KPN vanuit security-oogpunt gevoeliger is, als het mobiele radio- en antennenetwerk. Voor dit laatste deel heeft KPN al een voorlopige overeenkomst met Huawei over de voorbereidende werkzaamheden voor de start van de modernisering. “Huawei is een wereldleider op het gebied van radio- en antennetechnologie. Deze voorlopige overeenkomst kan worden aangepast dan wel teruggedraaid om het in lijn te brengen met toekomstig Nederlands overheidsbeleid”, schrijft KPN in het persbericht. “KPN is continu in gesprek over dit onderwerp met relevante stakeholders, waaronder de overheid.”